Dulcolax drajeuri

Indicaţii terapeutice

Pentru tratamentul constipației
Pentru pregătirea procedurilor diagnostice pre- şi postoperator şi în cazurile care necesită facilitarea evacuării colonului

Forma farmaceutică: drajeuri gastrorezistente rotunde, biconvexe, de culoare galben-bej, cu suprafaţa netedă, lucioasă şi nucleu de culoare albă

Ambalare: cutie cu 3 blistere, cu 10 drajeuri gastrorezistente
Substanţa activă: biosacodil, 5 mg

Mod de administrare:

Copiii cu vârsta de până la 10 ani care suferă de constipaţie cronică sau persistentă trebuie trataţi numai conform indicaţiilor medicului. Bisacodil nu trebuie administrat la copii cu vârsta de până la 2 ani sau mai mici.
Tratamentul constipaţiei pe termen scurt:
Adulţi şi copii cu vârsta de peste 10 ani: 1-2 drajeuri gastrorezistente (5-10 mg bisacodil) pe zi, administrate seara, înainte de culcare
Copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 10 ani: 1 drajeu gastrorezistent Dulcolax 5 mg (5 mg bisacodil) pe zi, administrat seara, înainte de culcare
Se recomandă administrarea drajeurilor gastrorezistente seara, pentru ca evacuarea colonului să se producă în dimineaţa următoare. Drajeurile gastrorezistente trebuie înghiţite întregi, cu o cantitate adecvată de lichid.
Drajeurile gastrorezistente nu trebuie administrate împreună cu produse care reduc aciditatea tractului gastro-intestinal superior, cum sunt laptele, antiacidele sau inhibitori ai pompei de protoni, pentru a nu dizolva prematur învelişul enteric.
Pentru pregătirea procedurilor diagnostice şi preoperator:
Pentru administrarea bisacodilului în vederea pregătirii pacientului pentru proceduri diagnostice, în tratamentul pre- sau postoperator şi în afecțiuni care necesită facilitarea evacuării colonului, Dulcolax trebuie administrat sub supraveghere medicală.
Adulţi şi copii cu vârsta de peste 10 ani: se recomandă 2 drajeuri gastrorezistente (10 mg) dimineaţa şi 2 drajeuri gastrorezistente (10 mg) seara şi un supozitor în dimineaţa următoare.
Copii cu vârsta de 4-10 ani: se recomandă 1 drajeu gastrorezistent (5 mg) seara şi un laxativ de uz pediatric cu acţiune imediată (de exemplu, un supozitor) în dimineaţa următoare.

Reacții adverse :

Reacțiile adverse cel mai frecvent raportate în timpul tratamentului sunt durerea abdominala și diareea. Pentru a determina frecvența acestor reacții adverse, au fost utilizate rezultate globale din 23 studii clinice cu Dulcolax, care au inclus 3.368 pacienți. Pentru clasificarea reacțiilor adverse s-a utilizat următoarea convenție:
Foarte frecvente : ≥ 1/10
Frecvente: ≥ 1/100 si < 1/100
Rare: ≥ 1/10000 si < 1/1000
Foarte rare: < 1/10000, inclusiv cazuri izolate.
În cadrul fiecărei grupe de frecvență, reacțiile adverse sunt prezentate în ordinea descrescătoare a gravității.
Tulburări ale sistemului imunitar
Rare: reacții de hipersensibilitate
Cu frecvență necunoscută: angiodem, reacții anafilactice
Tulburări metabolice și de nutriție
Cu frecvență necunoscută: deshidratare
Tulburări ale sistemului nervos
Mai puțin frecvente: amețeli
Rare: sincopă
Amețelile și sincopă care apar după utilizarea bisacodil par a fi consecința unui răspuns vasovagal (de exemplu spasm abdominal, defecație).
Tulburări gastro-intestinale
Frecvente: crampe abdominale, dureri abdominale, diaree, greață
Mai puțin frecvente: disconfort abdominal, vărsături, hematochezie (scaun sanguinolent), disconfort anorectal
Cu frecvență redusă: colită

Dulcolax supozitoare

Indicaţii terapeutice

Pentru tratamentul constipaţiei
Pentru pregătirea procedurilor diagnostice pre- şi postoperator şi în cazurile care necesită facilitarea evacuării colonului

Forma farmaceutică:

supozitoare în formă de torpilă, cu suprafaţă netedă, onctoasă, de culoare albă până la alb-gălbuie, prevăzute cu o adâncitură la bază
Ambalare: cutie cu o folie termosudată din Al-PE/PE-Al, conținând 6 supozitoare.
Substanţa activă: bisacodil, 10 mg

Mod de administrare:

Dacă nu este prescris altfel de către medic, sunt recomandate următoarele doze:
Copiii cu varsta de până la 10 ani sau mai mici, care suferă de constipaţie cronică sau persistentă trebuie trataţi numai conform indicaţiilor medicului. Bisacodil nu trebuie administrat la copiii cu varsta până la 2 ani sau mai mici.
Tratamentul constipaţiei pe termen scurt:
Adulţi şi copii cu vârsta peste 10 ani: doza recomandată este de un supozitor (10 mg bisacodil), pentru efect imediat.
Copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 10 ani: pentru aceşti pacienţi Dulcolax este disponibil în alte forme de prezentare adecvate vârstei.

Supozitoarele sunt eficiente în aproximativ 20 de minute (între 10 și 30 min.). Se despachetează supozitorul şi se inserează în rect cu capătul ascuţit înainte.
Pentru pregătirea procedurilor diagnostice şi preoperator
Pentru administrarea bisacodilului în vederea pregătirii pacientului pentru proceduri diagnostice, în tratamentul pre- sau postperator şi în afecţiuni care necesită facilitarea evacuării colonului, Dulcolax trebuie administrat sub supraveghere medicală.
Adulţi şi copii cu vârsta peste 10 ani: se recomandă 2 drajeuri gastrorezistente (10 mg) dimineaţa şi 2 drajeuri gastrorezistente (10 mg) seara şi un supozitor în dimineaţa următoare
Copii cu vârsta de 6 -10 ani: se recomandă 1 drajeu gastrorezistent (5 mg) seara şi un laxativ de uz pediatric cu acţiune imediată (de exemplu, un supozitor) în dimineaţa următoare.

Reacții adverse:

Pentru a determina frecvenţa acestor reacţii adverse, au fost utilizate rezultatele globale din 23 studii clinice cu Dulcolax, care au inclus 3368 pacienţi.
Pentru clasificarea reacţiilor adverse s-a utilizat următoarea convenţie:
Foarte frecvente: ≥ 1/10,
Frecvente: ≥1/100 şi <1/10,
Mai puţin frecvente: ≥1/1000 şi <1/100,
Rare: ≥1/10000 şi <1/1000,
Foarte rare: <1/10000, inclusiv cazuri izolate.
În cadrul fiecărei grupe de frecvenţă, reacţiile adverse sunt prezentate în ordinea descrescătoare a gravităţii.
Tulburări ale sistemului imunitar
Rare: reacţii de hipersensibilitate
Cu frecvenţă necunoscută: edem angioneurotic*, reacţii anafilactice*.
Tulburări metabolice şi de nutriţie
Cu frecvenţă necunoscută: deshidratare*
Tulburări ale sistemului nervos
Mai puţin frecvente: ameţeală
Rare: sincopă
Este posibil ca ameţeala şi sincopa care apar după utilizarea bisacodil să fie consecinţa unui răspuns vasovagal (de exemplu, spasm abdominal, defecaţie).
Tulburări gastro-intestinale
Frecvente: crampe abdominale, dureri abdominale, diaree, greaţă.
Mai puţin frecvente: disconfort abdominal, vărsături, hematochezie (scaun sanguinolent), disconfort anorectal
Cu frecvenţă necunoscută: colită*.